Plavuizen

Tegel of plavuis

Tegel of plavuis, het lijkt alsof het over twee verschillende dingen gaat, maar dat is niet zo. Het zijn beiden keramische producten op basis van klei. 
Vroeger wanneer de tegels enkel uit terracotta of gebakken klei werden gemaakt sprak men eerder van plavuizen, toen het keramisch materiaal opkwam sprak men van vloertegels.

Plavuis, oude Nederlandse benaming voor gebakken klei tegels

Plavuis is een oude Nederlands benaming voor gebakken klei tegels, ook wel estrikken, boeren plavuizen, abdijplavuizen genoemd. Deze plavuizen ziet u veel terug in oude boerderijen, ze werden vaak gebruikt omdat het een degelijk materiaal was. Nu worden deze weer meer toegepast, om de warme uitstraling en het rustieke karakter. Ook bij het renoveren van oude boerderijen kiezen mensen vaak voor estrikken.

Vandaag spreekt men over vloertegels

Vandaag spreekt men dus eerder over vloertegels. Het is dus een tegel van steen, waarmee een vloer bedekt kan worden. Er zijn net zo goed geglazuurde plavuizen als ongeglazuurde. Het verschil zit hem vooral in de uitstraling. Plavuizen hebben vaak een wat rustiek uiterlijk. Toch zijn er tegenwoordig ook imitaties van natuursteen en gepolijste plavuizen.

Bekijk alle plavuizen
tuscany