Meten is weten
Meet eerst en vooral de ruimte die u gaat betegelen. Bereken aan de hand van de vloeroppervlakte hoeveel vierkante meter tegels er nodig zijn en houd rekening met snijverlies. Laat u hierbij adviseren door onze tegeladviseurs.
Inmetselen in mortelbed
Bij de meeste natuursteensoorten kunt u de tegels best in een mortelbed leggen. Ideaal hiervoor is de dikbed legmortel voor natuursteen en poreuze tegels van Weber. Dit mortelbed giet u over een stabiliseerlaag van zand en cement. Met de methode van het mortelbed worden uw tegels dus eigenlijk ingemetseld.
Verlijmen op chape
Een tweede manier van tegels plaatsen is werken met chape. De tegels worden met een kleefcement op een droge chape laag geplaatst. Grotere tegels worden altijd dubbel verlijmd. Hierbij lijmt u zowel de ondergrond als de tegel in, zodat de tegelvloer beter op zijn plaats blijft zitten.
1. Voorbereiding
Bij het verlijmen van tegels bepaalt de staat van de ondergrond grotendeels de kwaliteit van de plaatsing. Heeft u bijvoorbeeld een stoffige ondergrond of een sterk zuigende, of werkt u op een bestaande tegel, dan dient u eerst een voorstrijkmiddel te gebruiken en alle oneffenheden weg te werken. Het kan ook nodig zijn om de vloer te egaliseren.
Controleer de ondergrond op:
- Vlakheid: de ondergrond van de vloer mag max. 4mm onder een rij van 2m verschillen.
De ondergrond van de wand mag max. 5mm onder een rij van 2m verschillen. - Sterkte: controleer door met een scherp voorwerp krassen te maken in de toplaag van de ondergrond.
- Stabiliteit: zorg dat de ondergrond stabiel is.
- Zuiverheid: zorg dat de ondergrond zuiver en vetvrij is.
Kritische ondergronden:
- Anhydriet: ondergrond uit anhydriet moet meestal eerst geschuurd worden. Deze ondergrond moet voorgestreken worden met voorstrijk Weberprim tac om losliggende stof te binden en om een scherm te maken bij gebruik van cementgebonden lijmen.
- Hout en derivaten: het plaatsen van tegels op houten ondergronden wordt niet aangeraden. Hout kan onder invloed van temperatuurschommelingen of vocht vervormen en zo schade aan de vloer veroorzaken. Controleer altijd eerst hoe het hout behandeld is en doe ook een vochtmeting. Schuur eventueel de ondergrond en behandel met voorstrijk Weberprim bond mono. Na droging wordt er altijd gebruik gemaakt van een ontkoppelingsmat Webersys flex roll. In vochtige ruimtes en ook buiten vermijdt u best het gebruik van hout als ondergrond i.v.m. doorbuiging en vering van het hout.
- Gipspleister: altijd Weberprim tac gebruiken!
- Alle andere kritische ondergronden: Contacteer ons bij twijfel
2. Plaatsing
Chape
Voor traditionele chape rekent u op 10 dagen droogtijd per centimeter. Is de chape dikker dan 8 centimeter? Dan stijgt de ideale droogtijd per bijkomende centimeter tot 2 weken.
- Max. vochtpercentage van 2% (anhydrietchape = max. 0,3%)
- Maak gebruik van rand- en uitzetvoegen.
- Voorzie ruimte voor inbouw vloermat en vloermatkaders incl. klokputje (handig om dweilwater weg te werken) aan elke buitendeur.
Vloerverwarming
De vloerverwarming mag pas ten vroegste 3 weken nadat de chape werd geplaatst opgestart worden volgens de procedure van de fabrikant of onderstaande procedure. Let op! De tegels zijn in dit stadium nog NIET geplaatst.
Procedure vloerverwarming aanzetten voor plaatsing:
- Verhoog de temperatuur met 5°C/dag totdat de max. temperatuur is bereikt (bv. 30°C – 35°C – 40°C -… )
- Indien de chape 9cm dik is, moet u de max. temperatuur gedurende 9 dagen aanhouden.
- Verlaag nadien de temperatuur met 5°C/dag.
- Starten met het plaatsen van de tegels mag pas nadat de vloerverwarming reeds 3 dagen volledig afgestaan heeft.
- Tijdens de plaatsing staat de vloerverwarming steeds UIT.
TIP Op vloerverwarming worden doorlopende voegen geadviseerd. Verspringende voegen (zoals wildverband, of halfsteensverband) verhoogt de spanning in het tegelwerk, waardoor er meer kans is op barsten in de voegen en het tegelwerk.
Ontkoppelen
Maak gebruik van een ontkoppelingsmat Webersys flex roll of Flex roll project. Plaats zeker een ontkoppelingsmat bij alle vloeren die niet in een rasterpatroon geplaatst worden (vb
parkettegel) of bij grote formaten zoals XXL-tegels.
Of maak gebruik van een flexibele tegellijm speciaal ontworpen voor vloerverwarming en XXL tegels: Webercol XXL. U hoeft met dit product bij betegelen op vloerverwarming geen ontkoppelingsmat meer te gebruiken op voorwaarde dat er 100% lijmoverdracht gegarandeerd is.
Uitzettingsvoegen
Respecteer altijd de rand- en uitzetvoegen. Bij oppervlaktes groter dan 40m² met overspanningen langer dan 8 lm dient u uitzettingsvoegen te voorzien. Hiervoor kan u met fijne profielen werken in de kleur van de vloer of met bijpassende silicone. Uitzettingsvoegen van de chape dient u te herhalen in de ontkoppelingsmat (ter hoogte van de uitzettingsvoeg moet de ontkoppelingsmat doorgesneden worden) en in het tegelwerk moet er de nodige ruimte vrijgelaten worden.
Primer
Maak steeds gebruik van Weberprim tac alvorens te verlijmen. Weberprim tac is geschikt voor de meeste ondergronden. Deze primer regelt de porositeit van de ondergrond en zorgt voor een goede hechting en betere uitharding van de tegellijm. Wacht met het plaatsen van de tegels totdat de primer is uitgehard.
Verlijming
Leg een eerste rij tegels uit. Om te vermijden dat u op het einde van de eerste rij een smal stukje tegel bij moet plaatsen, legt u eerst een rij tegels uit. Is de overschot op het einde te weinig, dan kort u ook de eerste tegel van de rij in. Voor het inkorten gebruikt u een manuele tegelsnijder of diamantschijf. Met behulp van een waterpas en een vloerderslat kan u preciezer leggen.
TIP Meng bij de plaatsing de tegels van verschillende pakken om eventuele kleurschakeringen op te vangen.
De volgende stap is het oppervlak insmeren met tegellijm. Werk zone per zone en gebruik een getande lijmkam. Streef naar 100% bedekking van de tegel met lijm, holle ruimtes (zonder lijm) kunnen een tegel achteraf sneller doen breken.
Kies de juiste tegellijm in functie van de toepassing of laat u adviseren door één van onze tegeladviseurs.
- Het verlijmen gebeurt steeds dubbel:
- Zowel de achterkant van de tegel als de ondergrond wordt ingestreken met tegellijm. Voor de achterkant wordt de vlakke zijde van de lijmkam gebruikt. Hierbij wordt het reliëf op de achterzijde van de tegel gevuld met de tegellijm.
- Op de ondergrond wordt de lijm aangebracht met de getande zijde van de lijmkam. Let hierbij op de stand van de lijmkam t.o.v. de ondergrond. Deze dient ongeveer 60° te zijn. De lijmrillen worden evenwijdig aangebracht en haaks op de lange zijde van de te plaatsen tegels.
- Let ook op dat je niet teveel m² in 1 keer uitkamt. De tegellijm kan namelijk onder invloed van de weersomstandigheden te snel drogen. Hierdoor ontstaat er een ‘vel’ aan de bovenzijde van de lijm waaraan de tegel niet meer kleeft.
- Plaats de tegel op de lijmrillen en druk aan met een schuivende beweging, haaks op de lijmrillen. Hierdoor zal de kans groter worden dat de lijm zich goed verspreidt onder de tegel.
- Werk steeds proper en zorgvuldig. Reinig de vorige rij tegels indien er lijmresten achterblijven met een spons en wat water.
Voegbreedte
- Gerectificeerde tegels kunnen met een smalle voeg geplaatst worden (behalve bij vloerverwarming)
- Niet-gerectificeerde tegels hebben zijden die niet kaarsrecht zijn. Tegels kunnen onderling een beetje verschillen in afmetingen. Hou hier rekening mee en pas de voegbreedte aan waar nodig.
- Een handig hulpmiddel om tegels vlak te plaatsen en mooie gelijke voegen te verkrijgen is het Tiramisu nivelleersysteem
3. Controleer en corrigeer
Controleer onmiddellijk na het plaatsen de tegels: zijn de tegels allemaal recht geplaatst? Nu is het moment om nog te herstellen als niet alles recht ligt. De voegkruisjes en houten latjes kan u weghalen na minimaal 24 uur. Zorg ervoor dat u telkens dezelfde afstand tussen de tegels aanhoudt.
Met een rubberhamer kan u tegels op de juiste plaats tikken. Zorg er wel voor dat u de tegels niet breekt. Zijn enkele tikken niet voldoende, dan neemt u de tegel best weg: mogelijk is er een oneffenheid of heeft u te veel tegellijm gebruikt
Voegen
Tegels worden niet naadloos naast elkaar gelegd. Er moet altijd een kleine spatie open blijven om spanning op te vangen. Die open spaties kan u opvoegen. Hiermee vangt u het krimpen en uitzetten van de tegels en ondergrond op. Gebruik verder bij de aanmaakspecie voor de voegen steeds de juiste voorgeschreven hoeveelheid water, hetzelfde merk specie en dezelfde kleur. Zo vermijdt u kleurverschillen.
Vooraleer de voegwerken aan te vatten moet de tegellijm voldoende uitgehard zijn.
Als u te snel start met voegen moet al het vocht dat nog in de lijm zit uitdrogen via de voeg. Bij een normale verlijming op droge chape is de tegellijm voldoende uitgehard na 1,5 dagen, bij verlijming van tegel op tegel adviseren we min. 2 dagen te wachten. Controleer steeds de technische fiche van de tegellijm.
Soort voegsel
Weet u al welke kleur en soort voeg u wilt gebruiken? Verder kan u nadenken over de kwaliteit van voegcement. Zo is waterwerend voegcement kwalitatief beter dan mengeling van zand en cement of een gewone voegcement. Ook is het beter bestand tegen vlekken en vuil worden.
Welk voegsel kiezen?
- Cementgebonden voegsel: wordt aangebracht met een zachte voegspaan. Let hierbij op de weersomstandigheden: te droog en warm weer beïnvloeden het droogproces (sneller) waardoor er eventueel vroeger moet gestart worden met de reiniging.
- Epoxy gebonden voegsel: wordt aangeraden in vochtige ruimtes (douches) of op een keuken spatwand. Dit voegsel kan beter niet in combinatie met vloerverwarming. Controleer vooraf of de tegels en/of aangrenzende materialen geschikt zijn om te voegen met epoxy voegsel aan de hand van de technische fiche van het voegsel. Dit voegsel wordt aangebracht met een harde voegspaan
Klaar met voegen?
Wacht een kwartier tot de specie bijna droog is en neem al het voegsel van de tegels af met een vochtige spons. Reinig opnieuw als de voegen helemaal zijn uitgehard met een speciale cementsluierverwijderaar.
Hulpmiddelen bij het plaatsen van de tegelvloer
Bang voor een niet zo net resultaat bij het zelf plaatsen? Geen nood, er zijn genoeg hulpmiddelen op de markt die u kunnen helpen:
- Nivelleersysteem (Level of Tiramisu) is een eenvoudig systeem om vierkante tegels of tegels in eender welk verband te plaatsen. Klik voor meer info over Tegel nivelleersysteem.
- Vloederskoord zorgt ervoor dat u in rechte lijn betegeld.
- Aansluitprofielen van PVC of aluminium zorgen voor een extra versteviging van het tegeloppervlak.
- Randisolatie voorkomt dat u tot tegen de muur betegelt. Ook krijgt u hierdoor geen scheuren in uw chape-laag.
- Uitzettingsvoegen verdeelt de vloer in diverse compartimenten en hiermee vangt u de spanning in de vloer goed op. Ook kan u tijdens het leggen gebruik maken van PVC uitzettingsprofielen en die in de cementbedding plaatsen. Zo sluit u twee aan elkaar grenzende tegeloppervlakken mooi aan. Of u kan ook kiezen om met siliconen te werken in uw uitzettingsvoegen.
- Hoeklatjes van messing, aluminium of kunststof zorgen voor een mooie afwerking.
Nog niet overtuigd om zelf tegels te plaatsen?
Vertrouw op ons team partner-plaatsers en aannemers voor een deskundige uitvoering van uw tegelwerken. Maar ook voor een volledige badkamer- of keukenrenovatie brengen we u graag in contact met onze partners.
We bezorgen u vrijblijvend naam en contactgegevens zodat u zelf contact kan opnemen en direct met de uitvoerders uw potentiële opdracht kan bespreken.
Op zoek naar uitgebreide plaatsingsinfo?
Download de complete gids van tegelexpert Peter Goegebeur op onderstaande knop
(Copyright Peter Goegebeur)
Cursus tegelzetten deel 3 - versterk uw vakmanschap
Cursus tegelzetten deel 4 - tegeltypes en plaatsingsmethodes
Cursus tegelzetten deel 7 - onderhoud en pathologie