Door cookies te accepteren kunnen we uw gebruikerservaring op onze website verbeteren - Meer informatieCookies toestaan

Tegel en ondergrond ontkoppelen

Tegel en ondergrond ontkoppelen

wb.sys flex roll
Barsten in de tegelbekleding ontstaan meestal door vormveranderingen en barsten in de ondergrond. In vakkringen weet men nu dat beton en dekvloer bij het uitharden "krimpen" en dat vooral krimpende en verwarmde dekvloeren ook later nog vervormingen kunnen vertonen.

Bij de plaatsing van grote formaten, modules zoals Romeins verband en geschrankte tegels vb. 30/60 op 1/3 verband, wordt steeds vaker aangeraden een geschikte ontkoppelingsmat te voorzien. Ook bij de plaatsing van tegels groter dan 60x60 op vloerverwarming of is het beter de ondergrond van de vloertegels te ontkoppelen door middel van een daartoe geschikte mat. Als uw tegels in een rasterpatroon geplaatst worden is een ontkoppelingsmat niet nodig.

Ontkoppelingssystemen

De meeste ontkoppelingsmatten bezitten een verwaarloosbare warmteweerstand en remmen bijgevolg de geleiding niet af.
De uitzettingsvoegen in de dekvloer dienen steeds te worden overgenomen in de ontkoppelingsmat! Dit betekent dat de mat op de plaats waar de uitzettingsvoeg zich in de dekvloer bevindt, daar onderbroken moet worden.

Er zijn verschillende mogelijkheden:

De tegels, op hun beurt, dienen vervolgens in dubbele verlijming (100% lijmoverdracht) betegeld te worden met een vervormbare kleefmortel type zoals;


Balkons/Terrassen

Een ontkoppelingsmat neutraliseert de spanningen tussen de ondergrond en de tegelbekleding, die bij balkons vooral het gevolg zijn van veelvuldige en sterke temperatuurschommelingen.

Bij het bekleden van de vloer van een balkon of terras is het ook aangeraden de ontkoppelingsmat af te plakken met afdichtingsband zodat de vochtafdichting gegarandeerd wordt.

De tegelcalculator

Gebruik onze handige tegelcalculator om GRATIS uw hoeveelheden te berekenen!

Bereken zelf

Contact

VAN DEN BOSSCHE tegels & natuursteen
Klein Mechelen 22 – B-2880 BORNEM
Telefoon 0345/TEGEL (0345/83435)
Web www.tegel.be