Door cookies te accepteren kunnen we uw gebruikerservaring op onze website verbeteren - Meer informatieCookies toestaan

Cementtegels plaatsen van Bisazza

Waar moet u op letten?

Controle van de bestelling

Na ontvangst van uw bestelling de cementtegels controleren. Hou er rekening mee dat kleine afwijkingen in maat en kleurnuance inherent zijn aan dit handgemaakte product.

Voordat u gaat plaatsen, maakt u een tegelplan of werkt u volgens de bijgeleverde tekening. Werk zoveel mogelijk vanuit het midden. Zodat een zo groot mogelijk vlak van onverzaagde patroontegels ontstaat.

Werk netjes, verwijder onmiddellijk vuil en overtollig lijm- en voegmiddel om nadien veel werk te vermijden.

Voorbereiden van de ondergrond 

De cementtegels moeten geplaatst worden op een stevige ondergrond. Het oppervlak dat betegeld moet worden moet proper, droog, effen en barst vrij zijn. Indien er wel barsten aanwezig zijn, moeten deze eerst opgevuld worden met een geschikt product. Wanneer de ondergrond niet waterpas blijkt, gebruikt u best een nivelleersysteem om de cementtegels te plaatsen.

Let steeds op de luchtvochtigheid. Bij cementgebonden dekvloeren bedraagt deze maximum 2% terwijl deze bij een anhydrietgebonden dekvloer slechts 0,5% mag bedragen. Bij plaatsing van een ontkoppelingsmat op de vloer of een vochtscherm tegen de wand vermindert de kans op stijgend vocht.

Cementtegels plaatsen

Afhankelijk van de ondergrond en de kleefcement moet de ondergrond eerst voorgestreken worden met een primer.

Gebruik steeds een witte kleefcement/mortel die ook geschikt is om natuursteen mee te verlijmen zoals Bisazza Ad Hoc, Webercol Plus wit of Webercol Plus Comfort wit. In geval van hoge temperaturen overweegt u beter een epoxy gebonden kleefmiddel zoals Bisazza E Glue, maar let op dat het niet in aanraking komt met het oppervlak van de cementtegel. Bevochtig de achterkant van de cementtegel zodat de lijm beter hecht en gebruik een lijmkam van tenminste 6 mm.

De cementtegel moet altijd dubbel verlijmd worden. Zorg daarnaast voor een verlijming van 100%, holtes onder de cementtegel kunnen eventuele barsten veroorzaken.

Plaats de tegels met de hand, zonder erop te hameren, en laat telkens een voeg van 2mm tussen de tegels, bredere voegen kunnen het effect van de decoraties ruïneren.

Cementtegels snijden

  • Onzichtbare delen (vb. de omtrek van de kamer) 
    • Gebruik en tegelsnijder
  • Zichtbare delen 
    • Gebruik beter een specifieke tegelsnijder met een diamantschijf dat geschikt is voor keramisch materiaal of marmer en 1,0 - 1,4mm dik kan gaan, of een watergekoelde tegelsnijder.

Indien u een watergekoelde tegelsnijder gebruikt, moeten de tegels steeds droog zijn alvorens ze geplaatst mogen worden. Eventueel overtollige lijmresten op het oppervlak van de tegel of in de voegen, moet meteen verwijderd worden met een vochtige spons.

Bij vloerdecoratie moet de installatie beginnen vanuit het centrale gedeelte en zo wordt er naar buiten gewerkt. Dit is de enige manier om ervoor te zorgen dat het snijverlies het oorspronkelijke ontwerp niet verstoort.

Dekking kleefcement
4,3 kg/m² (met een getande lijmkam 1x1 cm)
Benaderende dekking van de E Glue Bisazza
2,4 kg/m² (met een getande lijmkam 5x5 mm)

Cementtegel voegen

Het voegen mag enkel gestart worden van zodra het kleefmiddel volledig droog is. De exacte droogtijd varieert bij elk product, lees daarom steeds de bijhorende technische fiche van het kleefmiddel.

Voor het voegen dient u de tegels voorzichtig proper te maken, nadat de tegel droog is brengt u twee pure lagen van de FILA MATT aan met een verfroller. Opgelet, wacht één uur tussen het aanbrengen van de twee lagen. Eén dag na het aanbrengen van de Fila Matt kan u beginnen met voegen.

OPGELET: het is belangrijk om dit eerst te testen op 4 tegels.

Gebruik steeds neutraal gekleurde voegcementen (grijs of lichtgrijs) die geschikt zijn voor natuursteen. Kies telkens de kleur die het best bij het design van de tegel past.

Bevochtig het oppervlak lichtelijk met een spons. Vul de voegen met een rubberen voegspaan, veeg daarna over het oppervlak met een vochtige spons. Herhaal dit nogmaals met proper water. Indien het test gedeelte proper is, kan de volledige ruimte opgevoegd worden zoals hierboven beschreven werd. Opvoegen doe je best per 1m² zodat deze meteen gereinigd kan worden voordat er verder gewerkt wordt. Indien het oppervlak nog voegstrepen bevat, dient u de tegels nogmaals te reinigen met een spons die water en melanine bevat.

TIP: Gebruik geen op zuur gebaseerde producten om voegstrepen te verwijderen.

Na de plaatsing en het voegen, zolang er actief gewerkt wordt op de werf, moet de vloer steeds beschermd worden met een schoon en droog katoenen laken.

Reinigen

Eerst moet de vloer gereinigd worden. Dat kan enkele dagen na het voegen. Vermeng FILA PS87 volgens voorschrift, verdeel over de vloer, wacht 15 min, schrob de vloer op. Gebruik borstels en als er hardnekkige vlekken inzitten (bijvoorbeeld rubberen afdruk van schoenen) gebruik dan een schuursponsje met fijne korrel.

Bij het reinigen is het zeer belangrijk goed na te spoelen met helder water. Een waterzuiger is geen overbodige luxe.

Cementsluier kan men verwijderen met FILA PS87 mits grondig schrobben met een harde borstel of met een éénschijfsmachine met een schrobpad.

Algemeen onderhoud

Door de cementtegels na het impregneren regelmatig te onderhouden (dweilen) ontstaat er een goede verdichting van het tegeloppervlak en worden de tegels door de patine steeds mooier en voller van kleur.

Toepassingsgebieden

Binnen op vloerverwarming
Cementtegels kunnen gemakkelijk op vloerverwarming toegepast worden. Zorg wel dat er flexibele lijm en voegsel gebruikt wordt. Vermijd grote temperatuurverschillen tijdens en zeker na het plaatsen.

Buiten
Cementtegels voor buitentoepassingen worden afgeraden. De tegels gaan verkleuren. Deze verkleuring is miniem maar na verloop van tijd toch zichtbaar.

Openbare ruimtes
Bij het gebruik van cementtegels in openbare ruimtes zoals restaurants, winkels e.d. raden wij aan om met een poetsmachine de vloer te onderhouden.

Inloopdouche
Gebruik van cementtegels in de inloopdouche raden wij af. Theoretisch gezien kan het wel maar bij zeer hard water ontstaat er kalkaanslag en die kan u niet meer verwijderen. Dit kan verholpen worden door een antikalk systeem in de douche én na elke douchebeurt de vloer droog te maken.

 

de tegel cementtegels

Contact

VAN DEN BOSSCHE tegels & natuursteen
Klein Mechelen 22 – B-2880 BORNEM
Telefoon 0345/TEGEL (0345/83435)
Web www.tegel.be