Door cookies te accepteren kunnen we uw gebruikerservaring op onze website verbeteren - Meer informatieCookies toestaan

Cementtegels

  • Cementtegels

Cementtegels, afkomstig uit Vietnamese, Franse, Portugese en andere regio's zijn speciaal ontworpen om het oog te strelen. Deze tegels worden dan ook gemaakt op traditionele wijze. Ze worden ambachtelijk gemaakt en gekleurd en geven een speciaal accent aan uw interieur.

De tegels kunnen onderling verschillen van dikte, kleurtoon en kleine afwijkingen vertonen in de vorm, maar juist deze onvolmaaktheden zorgen voor een charmant en karaktervol product.

Modern, landelijk, tijdloos, Art Deco,.. Patroontegels voelen zich werkelijk overal thuis, ze roepen de charmes op van oude huizen en doen denken aan grootmoeders tijd. Vooral voor de keuken, hal en badkamer. Kortom, plaatsen waar intens geleefd wordt.

Volledige blootstelling aan de zon wordt afgeraden, omdat de tegels gaan verkleuren.

Ontdek ons assortiment

Traditioneel productieproces

In een mal, die de omtrek heeft van een patroon, wordt een mengsel van marmerpoeder, cement en kleurpigment gegoten. Net voor het mengsel volledig verhard is, wordt de mal eruit gehaald. Daarop wordt een dikke laag cement gegoten, het geheel wordt onder hoge druk geperst en moet dan enkele weken uitdrogen. De kleurlaag is ongeveer 4mm dik, zo krijg je tegels die wel honderden jaren meegaan.

Plaatsing

Het is aan te raden cementtegels altijd te verlijmen. De ondergrond dient vlak, onbuigzaam, schoon, droog en vetvrij te zijn. Soms dient de ondergrond behandeld te worden met een voorstrijk. Voordat je de vloer gaat plaatsen, kan je het best een tegelplan maken of volgens de bijgeleverde tekening werken. Werk zoveel mogelijk vanuit het midden, zodat een zo groot mogelijk vlak van onverzaagde patroontegels ontstaat. Verwijder ook onmiddellijk vuil, overtollig lijm- en voegmiddel om meer werk te voorkomen. Bevochtig eventueel de achterkant van de cementtegel, zodat de tegel beter hecht.

Voor het invoegen moet je de vloer tot tweemaal toe impregneren met 'Lithofin vlekstop ECO'. Zorg dat de vloer kurkdroog en zeker helemaal proper is.

Streef naar een smalle voeg: de patronen van de cementtegel komen dan het mooiste uit. Gebruik altijd een grijs voegmiddel. Nooit antraciet of zwart, omdat de pigmenten ernstige vlekken kunnen veroorzaken in cementtegels. Voeg per m² en maak ook schoon per m2. Ververs regelmatig uw spoelwater.

Na droging van de vloer en voeg, eventueel lijm- en voegselresten verwijderen met een zuurvrije cementsluierverwijderaar (Lithofin vuiloplosser). Na twee dagen controleren of de vloer goed droog is. Gebruik daarvoor de 'plastic zak-truc': leg 's avonds een propere plastic zak plat op de vloer. Pas als er de volgende ochtend geen condens op de onderzijde van de plastic zak zit, is de vloer droog genoeg om te impregneren (Lithofin vlekstop W). Vervolgens de vloer onderhouden met een zacht reinigingsmiddel (Lithofin wash & clean). Gebruik nooit chloor, bleekmiddel of zuurhoudende schoonmaakmiddelen. Cementtegels hebben de eigenschap te blijven uitharden en worden almaar mooier van patine.

Cementtegels en vloerverwarming

Cementtegels kunnen gemakkelijk op vloerverwarming geplaatst worden. Zorg wel voor kwalitatieve flex kleefcement en degelijk voegsel. Vermijd grote temperatuurverschillen tijdens en zeker enkele weken na de plaatsing. Volg de algemene richtlijnen voor vloerverwarming, dan kunnen er geen problemen ontstaan.

Cementtegels beter niet in de douche

Cementtegels in een douche wordt afgeraden. Het kan wel, maar bij hard water ontstaat er kalkaanslag. Die kan niet worden verwijderd aangezien antikalkproducten vlekken geven op cementtegels

Contact

VAN DEN BOSSCHE tegels & natuursteen
Klein Mechelen 22 – B-2880 BORNEM
Telefoon 0345/TEGEL (0345/83435)
Web www.tegel.be