Elke productie een andere tegel

Bij de kwaliteitscontrole van keramische tegels wordt een tonaliteit en caliber vermeld op elke doos. Het is mogelijk dat tijdens éénzelfde productie, tegels worden geproduceerd van verschillende tonaliteiten en calibers

Wat is de tonaliteit van een tegel?

De tonaliteit staat voor het kleurbadnummer. Van de ene op de andere productie kan de te produceren tegel iets lichter of donkerder, iets koeler of warmer,... zijn. Deze verschillende partijen en producties krijgen een verschillende tonaliteit mee. We raden aan om geen tegels van verschillende tonaliteiten te plaatsen. Bij een genuanceerd product met veel nuancering of vlam zal het minder opvallen, maar bij een effen of bijna effen tegel zal de tonaliteit of kleurbad het meeste opvallen. Soms is het verschil ook niet zichtbaar als we recht op de tegel kijken, maar krijgt de tegel een ander effect bij tegenlicht. 

Wat is het caliber van een tegel?

Het caliber staat voor de exacte maat van de tegels. Keramische tegels worden gebakken op hoge temperaturen. (+/- 900 à 1.300 graden) Voor het bakken van de tegels gaan ze verschillende centimers groter de oven in. Tijdens het bakproces krimpen de tegels enkele centimeters. Hoeveel exact kan niet op voorhand voorspeld worden en hangt van allerlei factoren af. Hierdoor komen tegels uit de oven die kunnen verschillen van exacte grote. We spreken hier niet over de éne is twee centimeter groter dan de andere, maar eerder over fracties van millimeters tot enkele millimeters. Om een correct vloerresultaat te hebben raden we aan om geen tegels van verschillende calibers samen te verwerken. Eén of maximaal twee calibers verschil zal nog weg te werken zijn, maar méér zorgt voor een buitengewoon moeilijke plaatsing. 

Wij, van Van den Bossche tegels, zorgen ervoor dat u bij bestelling, tegels ontvangt van éénzelfde tonaliteit en caliber. Als u tegels in verschillende formaten bestelt is het uiteraard wel mogelijk dat ze van andere tonaliteiten of calibers zijn.

Hebt u bij de levering vragen rond tonaliteit of calibers, aarzel niet ons te contacteren.

Contacteer ons voor meer info over tonaliteit en caliber