Waar silicone gebruiken?

Siliconen gebruikt u bij de meest uiteenlopende klussen: om kieren en naden te dichten en gaten op te vullen. Siliconen vindt u ook in verschillende uitvoeringen. Om bewegende onderdelen met elkaar te verbinden is het belangrijk dat u over een elastisch product beschikt, terwijl u voor sanitaire doeleinden vooral een waterbestendig middel nodig hebt. 

In dit stappenplan leest u hoe u precies met siliconenproducten moet omgaan.

silicone aanbrengen sanitair

Silicone aanbrengen

Siliconen aanbrengen is een arbeidsintensief werkje, maar wel heel dankbaar. Bovendien komt er dan geen tocht meer doorheen, wat ook nog eens goed is voor uw energierekening. 

  • Als u siliconen wilt aanbrengen, is het best dat u in één keer door kan gaan. Zorg er daarom voor dat u alle materiaal hebt.
  • Schenk wat extra aandacht aan het aanschaffen van de juiste siliconen. Gebruik siliconen als u een afdichting wilt maken die water tegen moet houden, bijvoorbeeld in de badkamer.
  • Houd ook schilderstape bij de hand. Daarmee kan u de randen afplakken, zodat u altijd een prachtig rechte siliconen rand hebt.

1. Maak het oppervlak schoon

Siliconen hecht alleen goed op een schone, droge en vooral vetvrije ondergrond. Gebruik een doekje met wat reinigingsmiddel om de ondergrond schoon te maken. Veeg ook stof weg. Let er goed op dat er niets meer in de naad zit. Liever té schoon dan een slechte siliconen rand die uiteindelijk weer verwijderd moet worden.

Reinigingsproducten

2. Prepareer de kitspuit

De meeste kokers zijn voorzien van een spuitje om op de dop te draaien. Snijd met een mesje eerst het bovenste randje van de spuit schuin af volgens de gewenste voegbreedte. Zo heeft de siliconen vrij baan. Draai vervolgens de spuit op het dopje. Pak nu het siliconenpistool. Duw de achterste hendel naar het pistool toe. De metalen pin in het midden kan dan naar achteren getrokken worden. Leg vervolgens de koker siliconen in het pistool en knijp net zo lang tot er een beetje uit komt.

Bestel siliconenpistool

3. Breng een kitrand aan

Plaats het pistool in de juiste positie, knijp de handgreep gelijkmatig in en beweeg - in één vloeiende beweging - naar de andere kant. Knijp niet te hard in de spuit; het teveel aan siliconen gooi je uiteindelijk weg. Zodra uw siliconen rand is aangebracht, laat u de handgreep weer los.

4. Zorg voor een gladde rand

Maak vervolgens uw vingers nat met warm water en afwerkzeep en strijk langs de naad. Of gebruik een speciale kitspatel, die u ook nat maakt met de zeep. Daarmee kan u een gelijkmatigere druk uitoefenen voor een strakkere naad. Vooral bij badkamertoepassingen, zoals baden en douches is het gebruik van een kitspatel aan te raden. Oefen niet teveel druk uit. De overtollige siliconen komt op uw vingers terecht. Die kan u afwrijven in de emmer. 

Het kan zijn dat er nog een extra randje ontstaat, omdat u wat te veel kit hebt gespoten. Als dat het geval is, kan u deze het beste direct wegwerken door er nog een keer langs te wrijven. Als de siliconen eenmaal uitgehard is, is dit veel moeilijker en wordt het vaak lang zo mooi niet meer.

Alle silicone hulpmiddelen

5. Laat de silicone goed uitharden

Wacht tot de siliconen wat gedroogd is om eventuele schilderstape te verwijderen. Strijk de siliconen randen daarna nog een keer glad met een natte vinger. Vergeet niet na iedere siliconenklus de spuitmond van de koker luchtdicht af te sluiten. Zo kan u het product later nog gebruiken.

Bestel silicone in de webshop

Bij Van den Bossche tegels hebben we alles om te silliconeren:

Alle silliconen
silicone

Plaatsen

plaatsen