Ruimte voorbereiden

Meet eerst en vooral de ruimte die u gaat betegelen. Bereken aan de hand van de vloeroppervlakte en de grootte van de tegels hoeveel tegels er nodig zijn en houd rekening met snijverlies. Laat u hierbij adviseren door onze tegeladviseurs.

Contacteer ons
plan afmetingen

Tegelvoer verlijmen of een mortelbed gebruiken?

Mortelbed

Bij de meeste natuursteensoorten kunt u de tegels best in een mortelbed leggen. Ideaal hiervoor is de dikbed legmortel voor natuursteen en poreuze tegels van Weber. Dit mortelbed giet u over een stabiliseerlaag van zand en cement. Met de methode van het mortelbed worden uw tegels dus eigenlijk ingemetseld.

Een tweede manier van tegels plaatsen is werken met chape. De tegels worden met een kleefcement op een droge chape laag geplaatst. Grotere tegels worden altijd dubbel verlijmd. Hierbij lijmt u zowel de ondergrond als de tegel in, zodat de tegelvloer beter op zijn plaats blijft zitten.

Bij het verlijmen van tegels bepaalt de staat van de ondergrond grotendeels de kwaliteit van de plaatsing. Heeft u bijvoorbeeld een stoffige ondergrond of een sterk zuigende, of werkt u op een bestaande tegel, dan dient u eerst een voorstrijkmiddel te gebruiken en alle oneffenheden weg te werken. Het kan ook nodig zijn om de vloer te egaliseren.

Om te vermijden dat u op het einde van de eerste rij een smal stukje tegel bij moet plaatsen, legt u eerst een rij tegels uit. Is de overschot op het einde te weinig, dan kort u ook de eerste tegel van de rij in. Voor het inkorten gebruikt u een manuele tegelsnijder of elektrische slijpschijf. Met behulp van een waterpas en een vloerderslat kan u nu preciezer leggen.

De volgende stap is het oppervlak insmeren met tegellijm. Werk zone per zone en gebruik een getande lijmkam. Streef naar 100% bedekking van de tegel met lijm, holle ruimtes (zonder lijm) kunnen een tegel achteraf sneller doen breken.

Klopt alles? Plaats dan de tegels in een schuivende beweging in de nog vochtige lijm. Met voegkruisjes kan u tussen de hoeken en tussen twee tegels de juiste voegbreedte behouden. 

Controleer onmiddelijk na het plaatsen de tegels: zijn de tegels allemaal recht geplaatst? Nu is het moment om nog te herstellen als niet alles recht ligt. De voegkruisjes en houten latjes kan u weghalen na minimaal 24 uur. Zorg ervoor dat u telkens dezelfde afstand tussen de tegels aanhoudt. 

Met een rubberhamer kan u tegels op de juiste plaats tikken. Zorg er wel voor dat u de tegels niet breekt. Zijn enkele tikken niet voldoende, dan neemt u de tegel best weg: mogelijk is er een oneffenheid of heeft u te veel tegellijm gebruikt

De finishing touch van uw tegelvloer: het voegen!

Als de tegels goed zijn gelegd is het nog een kwestie van opvoegen. Zoals gezegd moeten tegels niet naadloos naast elkaar worden gelegd. Er moet altijd een kleine spatie open blijven om spanning op te vangen. Die open spaties kan u opvoegen. Hiermee vangt u het krimpen en uitzetten van de tegels en ondergrond op. Gebruik verder bij de aanmaakspecie voor de voegen steeds de juiste voorgeschreven hoeveelheid water, hetzelfde merk specie en dezelfde kleur. Zo vermijdt u kleurverschillen.

tegels voegen

Weet u al welke kleur voeg u wilt gebruiken? Verder kan u nadenken over de kwaliteit van voegcement. Zo is waterwerend voegcement kwalitatief beter dan mengeling van zand en cement of een gewone voegcement. Ook is het beter bestand tegen vlekken en vuil worden.

Klaar met voegen? Wacht een kwartier tot de specie bijna droog is en neem al het voegsel van de tegels af met een vochtige spons. Reinig opnieuw als de voegen helemaal zijn uitgehard met een speciale cementsluierverwijderaar.

Hulpmiddelen bij het plaatsen van je tegelvloer

Bang voor een niet zo net resultaat als u uw zelf tegels gaat leggen? Geen nood, er zijn genoeg hulpmiddelen op de markt die u kunnen helpen. Zo zijn er aansluitprofielen van PVC of aluminium die voor een extra versteviging zorgen van het tegeloppervlak. Tijdens het leggen kan u randisolatie gebruiken om te voorkomen dat u tot tegen de muur betegelt. Ook krijgt u hierdoor geen scheuren in uw chape-laag.Ook belangrijk zijn de uitzettingsvoegen. Hiermee wordt de vloer in diverse compartimenten gedeeld en hiermee verdeelt u de spanning op de vloer goed. Ook kan u tijdens het leggen gebruik maken van PVC uitzettingsprofielen en die in de cementbedding plaatsen. Zo sluit u twee aan elkaar grenzende tegeloppervlakken mooi aan. Of u kan ook kiezen om met siliconen te werken in uw uitzettingsvoegen. Voor een mooie afwerking tot slot kan u hoeklatjes van messing, aluminium of kunststof gebruiken.

Plaatsen

Nog niet overtuigd om zelf tegels te plaatsen?
Vertrouw op ons team partner-plaatsers en aannemers voor een deskundige uitvoering van uw tegelwerken. Maar ook voor een volledige badkamer- of keukenrenovatie brengen we u graag in contact met onze partners.

We bezorgen u vrijblijvend naam en contactgegevens zodat u zelf contact kan opnemen en direct met de uitvoerders uw potentiële opdracht kan bespreken.

    Meer info over one partner-plaatsers

    Een praktische tip

    Meng bij de plaatsing de tegels van verschillende pakken om eventuele kleurschakeringen op te vangen.

    Ook interessant voor jou