Manuele tegelsnijder

Een tegelsnijder is een manueel gereedschap om keramische tegels op maat te 'snijden'.

De gewone tegelsnijder bestaat uit een platform met daarop een mobiele hefboom gemonteerd. De hefboom is onderaan van een snijwiel en een breker voorzien. De tegel wordt op het platform gelegd. Indien het platform voorzien is van een draaibare winkelhaak, kan een hoek ingesteld worden. Met de hefboom wordt het snijwiel stevig op de tegel gedrukt. Vervolgens wordt de hefboom horizontaal over de tegel getrokken of geduwd, zodat het snijwiel een kras maakt in de tegel. (1 beweging 1 snijlijn maken).

Bekijk alle tegelsnijders
Manuele tegelsnijder

Wandtegels snijden met manuele tegelsnijder

Voor wandtegels kan u het wiel voorbij de tegel bewegen, en de breker op de rand van de tegel zetten. Door deze stevig neer te drukken met de hefboom, breekt de tegel langs de net gemaakte kras.

Vloertegels of grote wandtegels snijden met manuele tegelsnijder

Voor vloertegels of grotere of delicatere wandtegels raden we we af om met de breker en hefboom te werken. De kans dat uw toestel beschadigd raakt is groot. Gebruik als alternatief een tegelhamer om de tegel zachtjes te laten breken.

Een goede uitvoering van dit proces verhoogt de kwaliteit van het resultaat. Een scheve, kromme of meervoudige breuk is echter nooit uit te sluiten. 

Een manuele tegelsnijder is handig, snel en proper (minder stof).

Manuele tegelsnijder type D - 60cm

Geschikt voor vloer- en wandtegels tot 14mm dikte en max 60cm groot

€66,55/st

Bestel tegelsnijder type D Download handleiding tegelsnijder type D
Tegelsnijder type D

Machinale slijpschijf

Sommige keramische tegels kan je best met een slijpschijf op maat snijden. Voor het bewerken van XXL renovatietegels gebruikt men vaak een slijpschijf (zie foto links).

Het gebruik van een slijpschijf geeft iets minder mooie snede‘s dan het versnijden met een manuele tegelsnijder. Er springen soms kleine stukjes van de zijkanten af. Dus de juiste slijpschijf is van groot belang om een goed resultaat te behalen. Het werkt ook perfect voor allerlei hoekjes en smalle randjes.

Bekijk alle diamant slijpschijven
tegel slijpschijf

De beste slijpschijf voor tegels: de diamant slijpschijf

Voor een mooi resultaat verkiezen we de zogenaamde diamantslijpschijven. Deze zijn gemaakt van staal waarop aan de rand industriediamantkorrels zijn aangebracht. Ze kunnen uitgevoerd zijn met een gesloten, gegolfde of een gesegmenteerde rand. De meest gangbare diameters zijn 115, 125 en 230 mm. De diktes zijn variabel. De dunste doorslijpschijven variëren van 0,8 tot 3,5 mm. 

Bij het kiezen van een schijf is het belangrijk te controleren wat het maximaal aantal toegelaten toeren zijn; dit mag nooit lager zijn dan het toerental van de slijper.

Wanneer u niet zo bekend bent met elektrisch gereedschap en maar af en toe klust is het handiger om de manuele tegelsnijder te gebruiken. Bescherm uzelf bij het gebruik van de slijpschijf met bril en handschoenen.

Bekijk alle diamant slijpschijven

Sigma Kera-cut voor XXL-renovatietegels

De tegelsnijder voor grootformaat tegels of XXL-tegels

Voor de ontwikkeling van de Kera-cut werkte Sigma nauw samen met enkele gerenomeerde tegelproducenten. 

De Kera-cut is een stevige aluminium balk waar langs een snijwiel bevestigd is. Deze tegelsnijder snijdt XXL-renovatietegels met een dikte tussen 3 mm tot 10 mm. Werkend volgens hetzelfde principe als de Sigma's handmatige tegelsnijders maakt het snijwiel een incisie die nadien kan worden geklikt door een tang.

De balk kan op zijn plaats worden gehouden door zuignappen. De Kera-cut heeft ook een met rubber beklede bodem die de grip bevordert en krassen voorkomt.

keracut

Voordelen van de Kera-cut op een rijtje:

  • Snijden van lange en grote tegels (XXL-renovatietegels)
  • Snijlengte: 156cm (extra uitbreidingsbalk afzonderlijk verkrijgbaar)
  • Werkt ook op (niet gehard) glas
  • Dikte 3 mm tot 10 mm
  • Balk uit aluminium en roestvrij staal
  • Tegels worden op hun plaats gehouden met behulp van de zuignappen
Bestel Kera-cut tegelsnijder

Jolly-Edge systeem voor verstek of afgeronde randen

Met het Jolly-Edge systeem kan u gemakkelijk en eenvoudig schuine randen (in verstek) en hoeken van 40 tot 50 graden slijpen. 

U hebt altijd een strak en professioneel resultaat omdat met dit Jolly-Edge systeem, in tegenstelling tot andere systemen, de verstek rand over de gehele breedte van de tegel gelijk zal zijn.

Ook afgeronde randen zijn mogelijk met dit Jolly-Edge systeem in combinatie met Diamantschijf Jolly-Edge Sigma Ø115

Jolly-Edge systeem is geschikt voor:
Vloertegels, wandtegels, natuursteen, marmer, graniet, gres tegels, ...

Bestel Jolly-Edge kantafboorder
Jolly-Edge sigma

Plaatsen

plaatsen