renovaties

Wanneer u uw woning renoveert is alle financiële steun mooi meegenomen. Daarom zetten wij alle premies en subsidies waar u van kan genieten even op een rij.

Wie geeft deze renovatiepremies?

Bij renovaties aan uw woning, kan u genieten van heel wat verschillende premies uitgegeven door de overheid. Daarnaast kan u voor bepaalde energiebesparende maatregelen ook nog een premie krijgen van sommige netbeheerders en energieleveranciers.

Laat geen renovatiepremies liggen!

Sommige renovatiepremies verdwijnen al na een jaar en om de zoveel tijd komt er weer een nieuwe in de plaats. Het is dan ook niet gemakkelijk om het overzicht te bewaren. Bovendien hebben de verschillende instanties uiteenlopende voorwaarden en administratieve verplichtingen. Het is belangrijk om u goed te informeren zodat u geen enkele renovatiepremie achterwege laat. Een overzicht van alle recente premies kan u hieronder terugvinden.

Renovatiepremies van de federale overheid

6 % btw voor renovatiewerken aan een woning van tien jaar of ouder
Is uw woning 10 jaar of ouder? Dan betaalt u slechts 6 % btw op alle renovatiewerken die u laat uitvoeren door een erkend aannemer.
Let wel op uitbreiding van het woonoppervlak:

  • oude gedeelte > nieuwe gedeelte + andere voorwaarden : 6 %
  • oude gedeelte = nieuwe gedeelte : 21 %
  • oude gedeelte < nieuwe gedeelte : 21 %

TIP: deze renovatiepremie hoeft u niet aan te vragen. Uw aannemer zal u een document laten ondertekenen waarin u verklaart dat de woning tien jaar of ouder is.

6 % btw voor afbraak- en wederopbouw
Als u een oud gebouw afbreekt en vervangt door een nieuwe woning, betaalt u slechts 6 % btw. PAS OP: dit geldt slechts in de 32 steden hieronder weergegeven.

  • de stedelijke centra van Antwerpen, Charleroi, Gent, Oostende, Mechelen, Bergen, La Louvière, Sint-Niklaas, Seraing en Luik.
  • op het grondgebied van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest: Brussel, Anderlecht, Sint-Gilles, Sint-Joost-ten-Node, Sint-Jans-Molenbeek, Schaarbeek, Vorst, Elsene, Ukkel, en Etterbeek.
  • Leuven, Brugge, Kortrijk, Roeselare, Aalst, Dendermonde, Genk, Hasselt, Moeskroen, Doornik, Verviers, Namen.

Deze premie is nu uitgebreid tot heel België en verlengd tot eind 2023

 

Renovatiepremies van het Vlaams gewest

Vlaamse renovatiepremie
Met de renovatiepremie steunt de Vlaamse overheid eigenaars die een eigen woning van minstens 25 jaar oud willen renoveren, of die een bestaand gebouw willen omvormen tot woning.

Vlaamse verbeteringspremie
De Vlaamse verbeteringspremie stimuleert de verbetering van de kwaliteit en veiligheid van uw woning. Dit is nodig als het sanitair, de verwarmingstoestellen of de elektriciteitsinstallaties verouderd zijn, het dak versleten is, maar ook als uw woning te klein is voor uw gezin.

Premies voor verwarming
Als u een energiezuinige verwarmingsinstallatie (zoals een condensatieketel of warmtepomp) plaatst, kunt u in aanmerking komen voor deze premie.

Aanpassingspremie
Bent u of is uw partner of een inwonend gezinslid ouder dan 65 jaar en voert u een aanpassing uit aan uw woning? Dan kan u recht hebben op de aanpassingspremie.

Verzekering gewaarborgd inkomen
Als u een lening aangaat voor de aankoop, de bouw of de renovatie van een woning, beschermt deze gratis verzekering u tegen inkomensverlies. De Vlaamse overheid betaalt de volledige premie voor deze verzekering als u aan een aantal voorwaarden voldoet.

Korting onroerende voorheffing voor verlaagd E-peil renovatie
Als u grondig renoveert, krijgt u een korting op de onroerende voorheffing. De vermindering wordt automatisch toegekend op uw aanslagbiljet. U moet er dus zelf niets voor doen. Afhankelijk van het behaalde E-peil heeft u recht op een procentuele korting, en dit gedurende 5 jaar.

Voor projectontwikkelaars: de burenpremie
Vanaf 1 januari 2017 is er een nieuwe energiepremie voor collectieve renovatieprojecten. De burenpremie gaat naar projectontwikkelaars die per project minstens 10 woningen energiezuinig maken.

Belastingvermindering bij beschermde gebouwen

Mama- en papalening of Vlaamse renovatieovereenkomst

 

Renovatiepremies van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest

Premie voor de renovatie van het woonmilieu
Als u renovatiewerken uitvoert om uw woning wind- en waterdicht te maken, kan u deze premie aanvragen. De renovatiepremie wordt uitgegeven als u de structuur en de voorzieningen verbetert, met de bedoeling problemen op vlak van bouwvalligheid, gezondheid of veiligheid te verhelpen.

Premie voor gevelrenovatie
U kan een premie voor gevelrenovatie aanvragen voor een gebouw dat ouder is dan 25 jaar en aan bepaalde voorwaarden voldoet.

Opgelet: voor de start van de werken moet een inspecteur van de administratie ter plekke geweest zijn.

Premies voor isolatie en efficiënte mechanische ventilatie
Wil u renovatiewerken uitvoeren voor de isolatie van uw woning of voor de installatie van efficiënte mechanische ventilatie? Dan heeft u recht op een financiële tegemoetkoming van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest.

Premies voor uitvoeren energieaudit
Wie een energieaudit laat uitvoeren in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest heeft recht op een financiële tegemoetkoming. Die premie bedraagt 50% van de auditfactuur. Maar wat is een energieaudit? Dat is een gedetailleerde beschrijving van de energieprestaties van uw woning die uitgevoerd wordt door een auditor erkend door Leefmilieu Brussel. Een lijst van erkende auditor raadplegen? Klik op de titel hier boven.

Premies voor energiebesparende verwarmingsinstallatie
Wie energiebesparende investeringen aan zijn verwarmingsinstallatie uitvoert in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest heeft recht op deze premie.

 

Bijkomende premies

Gemeentelijke premies:

  • sociale gemeentelijke premie eerste toilet met spoeling
  • sociale gemeentelijke renovatiepremie
  • sociale gemeentelijke verbeterings- en/of aanpassingspremie

Informeer bij uw provincie en uw stad/gemeente over alle renovatiepremies in uw regio.