Ik was op zoek naar een 'geregistreerd" aannemer. Maar blijkbaar bestaat dat niet meer?

U heeft vroeger altijd gehoord dat u met een 'geregistreerd aannemer' moet werken, maar naar het schijnt bestaat die registratie niet meer. Hoe zit dat precies?

De regelgeving betreffende de registratie als aannemer werd inderdaad sinds 1 september 2012 definitief opgeheven. Sindsdien kunnen aannemers niet langer een registratienummer aanvragen. Het registratienummer hield in dat de aannemer in orde was met fiscale en sociale schulden. Werken met een geregistreerde aannemer was geruime tijd een voorwaarde om in aanmerking te komen voor verlaagde BTW-tarieven. Maar die regeling werd later afgeschaft. Ook de fiscale voordelen bij energiebesparende maatregelen voor wie met zo'n aannemer werkte werden een tijd daarna geschrapt. Daarmee werd meteen ook de registratie zelf geschrapt.

Jammer, want voor (ver)bouwers is met het registratienummer ook een soort kwaliteitslabel verdwenen. Een registratienummer was immers het bewijs dat een aannemer in orde was met fiscale en sociale schulden. Zo was een particulier zeker dat de aannemer, bij wijze van spreken, niet op de rand van een faillissement stond. Er is daardoor dus een serieuze zekerheid weggevallen voor de particulier, een alternatieve regeling is er nog niet. Een correct BTW-nummer kan een eerste indicatie zijn, maar daar blijft het eigenlijk bij. 

Bron: ZO de Unizo-adviesbrief voor zelfstandig ondernemers, 10 april 2014
 

Op zoek naar een goede en betrouwbare plaatser / vloerder?

Indien u nog geen installateur hebt voor de plaatsing van uw vloeren, wandtegels, mozaïeken, terrastegels, oprit... brengen we u graag in contact met onze partner-plaatsers. Vraag ernaar bij uw bezoek aan onze toonzaal.