Voorbereiding

Controle van de bestelling

Na ontvangst van uw bestelling de cementtegels controleren. Hou er rekening mee dat kleine afwijkingen in maat en kleurnuance inherent zijn aan dit handgemaakte product.

Voordat u gaat plaatsen, maakt u een tegelplan of werkt u volgens de bijgeleverde tekening. Werk zoveel mogelijk vanuit het midden. Zodat een zo groot mogelijk vlak van onverzaagde patroontegels ontstaat.

Werk netjes, verwijder onmiddellijk vuil en overtollig lijm- en voegmiddel om nadien veel werk te vermijden.

 

Plaatsing

Verlijmen

Afhankelijk van de ondergrond en de kleefcement eerst de ondergrond voorstrijken.

Gebruik steeds een witte kleefcement/mortel die ook geschikt is om natuursteen mee te verlijmen zoals een Webercol plus project wit of Webercol Plus Comfort wit. Bevochtig de achterkant van de cementtegel, zodat de lijm beter hecht. Neem een lijmkam van tenminste 6 mm.

Verzagen

Gebruik steeds een watergekoelde diamantzaag. De toplaag van de cementtegel bestaat uit marmer en graniet.

Voegen

Streef steeds naar een smalle voeg van +/- 2 mm. De patronen komen het mooiste uit met een smalle voeg. Als u ook plinten plaatst, let dan op het doorlopen van de voeg.

Vóór het invoegen mag de vloer 1x geïmpregneerd worden met Lithofin UNI vlekstop W. Zorg dat de vloer kurkdroog en proper is. 1 laag is voldoende, nooit meerdere lagen aanbrengen.

Gebruik altijd een lichtgrijs of grijs voegmiddel dat ook geschikt is voor natuursteen. Nooit antraciet of zwart voegsel deze bevatten pigmenten die ernstige vlekken veroorzaken in cementtegels. Voeg per vierkante meter en ververs regelmatig uw spoelwater. Werk rustig en met aandacht, zodat een schoon oppervlakte ontstaat. Als de tegelzetter tijdens het invoegen proper te werk gaat, is het nadien gemakkelijker om de vloer te reinigen.

Eventuele dilatatie- of uitzettingsvoegen afkitten met een schimmelwerende zuurvrije kit zoals een Otto Chemie Ottoseal S/70.

Toepassingsgebieden

Cementtegels binnen op vloerverwarming

Cementtegels kunnen gemakkelijk op vloerverwarming toegepast worden. Zorg wel dat er flexibele lijm en voegsel gebruikt wordt. Gebruik steeds een witte kleefcement/mortel die ook geschikt is om natuursteen mee te verlijmen zoals een Webercol plus wit of Webercol plus comfort wit. Bevochtig de achterkant van de cementtegel, zodat de lijm beter hecht. Vermijd grote temperatuurverschillen tijdens en zeker na het plaatsen.

Cementtegels buiten

Cementtegels voor buitentoepassingen worden afgeraden. De tegels gaan verkleuren. Deze verkleuring is miniem maar na verloop van tijd toch zichtbaar.

Cementtegels in openbare ruimtes

Bij het gebruik van cementtegels in openbare ruimtes zoals restaurants, winkels e.d. raden wij aan om met een poetsmachine de vloer te onderhouden.

Cementtegels in inloopdouche

Gebruik van cementtegels in de inloopdouche raden wij af. Theoretisch gezien kan het wel maar bij zeer hard water ontstaat er kalkaanslag en die kan u niet meer verwijderen. Dit kan verholpen worden door een antikalk systeem in de douche én na elke douchebeurt de vloer droog te maken.

Reinigen na plaatsing

Reinigen

Eerst moet de vloer gereinigd worden. Dat kan enkele dagen na het voegen. Vermeng Boscobello natuursteen krachtreiniger volgens voorschrift, verdeel over de vloer, wacht 15 min, schrob de vloer op. Gebruik borstels en als er hardnekkige vlekken inzitten (bijvoorbeeld rubberen afdruk van schoenen) gebruik een schuursponsje met fijne korrel.

Bij het reinigen is het zeer belangrijk goed na te spoelen met helder water. Een waterzuiger is geen overbodige luxe.

TIP: Cementsluier kan men verwijderen met Boscobello natuursteen krachtreiniger mits grondig schrobben met een harde borstel of met een éénschijfsmachine met een schrobpad.

Voor het verwijderen van zware vervuiling, lijm- en verfresten, rubberstrepen gebruik Lithofin Lösefix, hét geschikte product voor het reinigen van bestaande vloeren: verwijdert alle bestaande zeep- en productlagen en hardnekkig vuil.

Om diep ingedrongen olievlekken te verwijderen gebruikt u best de vlekken-gel: Lithofin OIL-EX.

Beschermen/impregneren

Het is aanbevolen het oppervlak te beschermen tegen het indringen van vuil en vlekken. Dit kan door het eenmalig behandelen van het oppervlak met Lithofin MN Vlekstop. Hierbij ontstaat een extra bescherming tegen het indringen van water, vuil en vet/olievlekken.

Na reiniging met Boscobello natuursteen krachtreiniger dient men het oppervlak 2 dagen te laten drogen. Tijdens deze droogtijd mag men enkel onderhouden met Boscobello natuursteen onderhoudsreiniger.

Dan controleren of de vloer goed droog is. Gebruik daarvoor de "plastic zak-truc": leg s 'avonds een schone plastic zak plat op de vloer. Pas als er de volgende ochtend geen condens op de onderzijde van de plastic zak zit, is de vloer droog genoeg om te impregneren.

Lithofin MN Vlekstop brengt u puur aan met bijvoorbeeld een sponsje, katoenen doek, verfroller op een stok. Gebruik bij een grote vloer een poetsmachine. Normaal volstaan 3 tot 6 lagen met een tussenpauze van 1 tot 1,5 uur.

Heel verstandig is om na de laatste impregneerlaag de vloer met een boenmachine met een zachte witte pad in te boenen, dit doe je droog. De laatste laag mag nog vochtig zijn wanneer u gaat boenen. Doe dit zeker! Het impregneermiddel trekt zo nog dieper in de cementtegel en de vloer krijgt een heel mooie patine en is veel gemakkelijker in onderhoud.

Wanneer is de vloer verzadigd met vlekstop? Als u de vloer dweilt en deze droogt donker en licht op, weet u dat sommige tegels niet volledig verzadigd zijn en dus nog een impregneerlaag nodig hebben.

Let op met stellingen, ladders en andere zware materialen! De vloer is net gelegd en daarom nog erg gevoelig. Tussentijds maar ook daarna, indien nodig vanwege andere werkzaamheden, de vloer afdekken met katoenen lakens. Gebruik NOOIT plastic, stucloper of kartonnen dozen (hardboard). Let op krassen die eventueel door ladders veroorzaakt worden.

Een cementtegel verdicht gaandeweg in het onderhoud, het is niet mogelijk om deze tegels onmiddellijk na plaatsing volledig te verdichten. Ook na het impregneren blijft er een gevoeligheid voor zuurvlekken van bv wijn, azijn, fruit enz.

In de eerste maanden moet de vloer nog verzadigen, daarom raden wij aan om in een keuken een voetmat te leggen bij het kookeiland. Deze voetmat kan uiteraard weg na een maand of twee. Gebruik nooit chloor, bleekmiddel of zuurhoudende schoonmaakmiddelen en let op met azijn en thee. Indien je hiermee morst, poets het onmiddellijk op. Cementtegels hebben de eigenschap van te blijven uitharden en worden steeds mooier en mooier van patine.

 

Algemeen onderhoud

Door de cementtegels na het impregneren regelmatig te onderhouden (dweilen) ontstaat er een goede verdichting van het tegeloppervlak en worden de tegels door de patine steeds mooier en voller van kleur.

Boscobello natuursteen onderhoudsreiniger (wekelijks dweilen)

Dit onderhoudsproduct wordt verdund met het dweilwater, regelmatig uitgedweild op de vloer. Het vormt geen lagen en is perfect te combineren met een impregnering.

Lithofin MN Glans & Schoon (1 x per maand dweilen)

Deze glansmelk wordt verdund en periodiek op een vooraf schoongemaakte vloer ingedweild. Ze geeft een mooie glans, vooral als ze na het indrogen geboend wordt.

Plaatsen

plaatsen