Voorbereiding

Controle van de bestelling

Na ontvangst van uw bestelling de cementtegels controleren. Hou er rekening mee dat kleine afwijkingen in maat en kleurnuance inherent zijn aan dit handgemaakte product.

Voordat u gaat plaatsen, maakt u een tegelplan of werkt u volgens de bijgeleverde tekening. Werk zoveel mogelijk vanuit het midden. Zodat een zo groot mogelijk vlak van onverzaagde patroontegels ontstaat.

Werk netjes, verwijder onmiddellijk vuil en overtollig lijm- en voegmiddel om nadien veel werk te vermijden.

 

Plaatsing

Verlijmen

Afhankelijk van de ondergrond en de kleefcement eerst de ondergrond voorstrijken.

Gebruik steeds een witte kleefcement/mortel die ook geschikt is om natuursteen mee te verlijmen zoals een Webercol plus project wit of Webercol Plus Comfort wit. Bevochtig de achterkant van de cementtegel, zodat de lijm beter hecht. Neem een lijmkam van tenminste 6 mm.

Verzagen

Gebruik steeds een watergekoelde diamantzaag. De toplaag van de cementtegel bestaat uit marmer en graniet.

Voegen

Streef steeds naar een smalle voeg van +/- 2 mm. De patronen komen het mooiste uit met een smalle voeg. Als u ook plinten plaatst, let dan op het doorlopen van de voeg.

Vóór het invoegen mag de vloer 1x geïmpregneerd worden met Lithofin MN Vlekstop. Zorg dat de vloer kurkdroog en proper is. 1 laag is voldoende, nooit meerdere lagen aanbrengen.

Gebruik altijd een lichtgrijs of grijs voegmiddel dat ook geschikt is voor natuursteen. Nooit antraciet of zwart voegsel deze bevatten pigmenten die ernstige vlekken veroorzaken in cementtegels. Voeg per vierkante meter en ververs regelmatig uw spoelwater. Werk rustig en met aandacht, zodat een schoon oppervlakte ontstaat. Als de tegelzetter tijdens het invoegen proper te werk gaat, is het nadien gemakkelijker om de vloer te reinigen.

Eventuele dilatatie- of uitzettingsvoegen afkitten met een schimmelwerende zuurvrije kit zoals een Weberseal N

Reinigen na plaatsing

Bisazza cementtegels worden in de productie reeds behandeld met een water- en oliewerende impregnering en afgewerkt met waslagen. De tegels mogen niet gereinigd worden met zuurhoudende of sterk-alkalische producten. De tegels mogen ook niet geschuurd worden met grove of krassende middelen.

OPGELET: Bisazza cementtegels mogen enkel met FILA producten behandeld worden. Nooit met het Lithofin assortiment.

 

Onderhoud met FILA

Eerst moet de vloer gereinigd worden. Dat kan enkele dagen na het voegen. Vermeng FILA PS87 volgens voorschrift, verdeel over de vloer, wacht 15 min, schrob de vloer op. Gebruik borstels en als er hardnekkige vlekken inzitten (bijvoorbeeld rubberen afdruk van schoenen) gebruik een schuursponsje met fijne korrel.

Bij het reinigen is het zeer belangrijk goed na te spoelen met helder water. Een waterzuiger is geen overbodige luxe.

TIP: Cementsluier kan men verwijderen met FILA PS87 mits grondig schrobben met een harde borstel of met een éénschijfsmachine met een schrobpad.

 

Algemeen onderhoud

Door de cementtegels na het impregneren regelmatig te onderhouden (dweilen) ontstaat er een goede verdichting van het tegeloppervlak en worden de tegels door de patine steeds mooier en voller van kleur.

Advies: Cementtegels zijn gevoelig voor zuurhoudende producten. Vermijd het morsen en inwerken van producten zoals azijn, ontkalkers, fruitsap, cementsluierverwijderaars enz.

Toepassingsgebieden cementtegels

Cementtegels binnen op vloerverwarming

Cementtegels kunnen gemakkelijk op vloerverwarming toegepast worden. Zorg wel dat er flexibele lijm en voegsel gebruikt wordt. Gebruik steeds een witte kleefcement/mortel die ook geschikt is om natuursteen mee te verlijmen zoals een Webercol plus wit of Webercol plus comfort wit. Bevochtig de achterkant van de cementtegel, zodat de lijm beter hecht. Vermijd grote temperatuurverschillen tijdens en zeker na het plaatsen.

Cementtegels buiten

Cementtegels voor buitentoepassingen worden afgeraden. De tegels gaan verkleuren. Deze verkleuring is miniem maar na verloop van tijd toch zichtbaar.

Cementtegels in openbare ruimtes

Bij het gebruik van cementtegels in openbare ruimtes zoals restaurants, winkels e.d. raden wij aan om met een poetsmachine de vloer te onderhouden.

Cementtegels in inloopdouche

Gebruik van cementtegels in de inloopdouche raden wij af. Theoretisch gezien kan het wel maar bij zeer hard water ontstaat er kalkaanslag en die kan u niet meer verwijderen. Dit kan verholpen worden door een antikalk systeem in de douche én na elke douchebeurt de vloer droog te maken.

Ook interessant

Plaatsen

plaatsen