Ecologische vloer

Een ecologische duurzame vloer is een belangrijk element in uw woning. Milieuvriendelijke bouwmaterialen worden steeds meer een prioriteit en om gegronde redenen. Groene bouwmaterialen verkleinen onze ecologische voetafdruk en dragen bij tot een beter milieu.

De keuze in vloerbekleding is enorm en dat maakt het niet altijd gemakkelijk. Daarom beantwoorden we de vraag:

Zijn keramische tegels ecologisch en duurzaam?

pierre de reve

Wat maakt een vloer ecologisch?

De duurzaamheid van een vloer hangt af van volgende factoren:

  • De levensduur: hoe lang gaat de vloer mee?
  • Het productieproces: welke impact heeft het productieproces op het milieu?
  • Het transport: komt de vloer van ver of van uit eigen regio? Via welk transportmiddel komt de vloer tot hier?
  • Het onderhoud: is de vloer onderhoudsvriendelijk? Kan de vloer gereinigd worden met natuurlijke kuisproducten?
  • De herbruikbaarheid: kan het materiaal nadien makkelijk gerecycleerd worden?
  • De zuiverheid: geeft de vloer toxische stoffen af?
  • De thermische inertie: wat draagt het materiaal bij tot de binnentemperatuur?

Hoe lang gaat een keramische vloer mee?

Gemiddeld gaat een keramische vloer minimaal 50 jaar mee. Wanneer de tegels goed geplaatst en goed onderhouden zijn gaan ze gemakkelijk een paar generaties langer mee. Dit is een aanzienlijk langere levensduur dan de meeste alternatieve vloerbekleding. Sommige vloerbekledingen moeten om de zoveel jaar vervangen worden en dat draagt bij tot de afvalberg. Omdat keramische tegels zo duurzaam zijn, is er minder afval en minder negatieve invloed op het milieu.

Bovendien zijn keramische tegels zijn zeer stevig. De hardheid van keramische tegels wordt uitgedrukt in de slijtklasse: de PEI waarde. Hoe hoger de PEI waarde hoe harder de tegel en hoe langer de vloer zal meegaan.

Een keramische tegel is op vlak van levensduur de beste keuze.

Meer over PEI

Welke impact heeft het productieproces van een keramische tegel op het milieu?

Keramische tegels worden in tegenstelling tot natuursteen niet ontgonnen. Ze worden gemaakt van natuurlijke en minerale grondstoffen. Het merendeel van deze grondstoffen wordt gewonnen binnen 500 km van de productieplaats. Dit betekent dat er minder energie nodig is en minder uitstoot is, omdat de grondstoffen zich in de buurt van de productieplaats bevinden. Er zijn geen lange-afstandstransporten van de grondstoffen, die een schadelijke invloed hebben op het milieu.

De impact van het productieproces van een keramische tegel hangt af van de afstand van de grondstoffen tot de productieplaats, de soort tegel...

Aangezien elke keramische tegel verschilt in grondstoffen bekijkt u best de technische fiches van de tegel van uw voorkeur.

Komt de tegel van ver of van eigen regio? Via welk transportmiddel komt de tegel tot hier?

Onze keramische tegels komen veelal van Italië of Spanje, maar ook van dichtbij zoals Polen en Tsjechië en zelfs van Nederland zoals de Castle Stones.

Wanneer de tegels van ver komen zoals bijvoorbeeld van Noord-Italië worden ze getransporteerd via de goederentrein. Vrachtvervoer met de trein is duurzamer dan met een vrachtwagen. De uitstoot van de trein is 18 gram per ton-kilometer terwijl de uitstoot van een vrachtwagen veel hoger is: 112 gram CO2 per ton-kilometer is. Een goederentrein produceert dus 6 keer minder CO2 dan een vrachtwagen. Bovendien is de goederentrein veel sneller dan transport per boot. De trein doet 10 tot 12 dagen over 9400 kilometer. Dat is twee keer minder lang als transport met de boot, deze duurt 23 tot 27 dagen.

Keramische tegels van lokale oorsprong of tegels die via de trein tot hier komen zijn een duurzame optie op vlak van transport.

Is de vloer onderhoudsvriendelijk? Kan de vloer gereinigd worden met natuurlijke kuisproducten?

Een keramische vloer is een van de meest onderhoudsvriendelijke vloeren. De glazuur op de tegel maakt de tegels waterdicht en goed bestand tegen zuren en slijtage. Af en toe reinigen met een keramische onderhoudsreiniger en periodiek met een intensief reiniger is voldoende om de tegel vloer in optimale conditie te houden. Hier kan u opteren voor ecologisch reinigingsmiddelen zoals Lithofin green.  

Als u op zoek bent naar een veilig materiaal dat gemakkelijk schoon te maken is, kijk dan niet verder. Keramisch tegels zijn zeer goed bestand tegen vuil en vlekken.

Keramische tegels zijn op vlak van onderhoud een duurzame ecologisch verantwoorde keuze.

Kunnen keramische tegels makkelijk gerecycleerd worden?

Veel keramische materialen waaronder tegels kunnen worden hergebruikt. Het loont om bepaalde tegels zoals oude vintage metrotegels, die in waarde stijgen, te recupereren.

Als u keramische tegels niet opnieuw wilt gebruiken maar ook niet wilt weggooien, kunt u ze laten vermalen en vervolgens gebruiken in asfalt- en bestratingstoepassingen.

U kan de keramische tegels ook naar het containerpark brengen waar het materiaal hergebruikt kan worden als grondstof voor de productie van nieuwe keramische tegels.

Keramisch tegels zijn een schoon afvalmateriaal. Dit betekent dat als u besluit de oude keramische tegels weg te gooien, ze na verloop van tijd afgebroken worden door de natuur. Keramische tegels kunnen niet ontleden, logen geen bijtende vloeistoffen uit en zijn niet oplosbaar in water. Ze zijn gemaakt van klei en andere natuurlijke materialen, ze versmelten met de bodem en zijn absoluut niet schadelijk.

In alle geval, alle keramische tegels die aan hun eind van hun levenscyclus zijn, zijn ongevaarlijk voor mens en milieu.

Keramische tegels zijn gemakkelijk herbruikbaar en biologisch afbreekbaar.

Geeft de vloer toxische stoffen af?

Keramische tegels geven geen toxische stoffen af. Bovendien zijn ze ontbrandbaar en biologisch inert, dat wil zeggen dat de tegels ongevoelig zijn voor aantasting van organismen. Onze tegels komen van gecertificeerde fabrikanten die u de kwaliteit garanderen.

Keramische tegels bevatten geen schadelijke chemicaliën en geven geen toxische stoffen af.

Wat draagt de keramische tegel bij tot de binnentemperatuur?

Thermische inertie is het begrip dat uitdrukt in welke mate een materiaal of constructie reageert op verschillen in energie of temperatuur. De thermische inertie of traagheid inbouwen is belangrijk voor het comfort van een woning en draagt, wanneer goed uitgevoerd, ook bij tot een ecologische milieuvriendelijke woning.

Een stenen vensterbank zal bijvoorbeeld in de zomer trager opwarmen, maar na zonsondergang nog lang warm aanvoelen. Een houten vensterbank warmt snel op maar is ook snel afgekoeld. Door materialen slim te gebruiken benut u optimaal de energie en warmte in uw woning.

Keramische tegels hebben een hoge thermische inertie. Deze zijn perfect toepasbaar in ruimtes waar overdag geleefd wordt. Zoals de leefruimte, keuken en eetkamer. Tijdens een warme dag zullen de leefruimtes met inerte materialen de energiepieken beperken en s'avonds hun opgeslagen warmte langzaam afstaan.

Thermisch inerte materialen zoals keramische tegels past u best toe in ruimtes waar mensen langer aanwezig zijn en in ruimtes die veel zonlicht te verduren krijgen

De keramische tegel is een hoog thermisch inert materiaal en draagt bij tot een ecologische woning.

Besluit:

Keramische tegels hebben een lage-milieu impact

Bekijk alle tegels