Het verwijderen van voegselresten

(cementgebonden, voeg- en flexmortels, epoxy, silicone)

 

Cementgebonden voegsel zoals Weber Large en Weber Premium voegsel

Cementgebaseerde voegsels zijn een standaard en worden vaak toegepast. Bij normale cementsluier geeft een zure reiniger een goed resultaat. De Boscobello cementsluierverwijderaar is een concentraat dat met water kan verdund worden en volledig afspoelbaar is.

Opmerking: na het inwassen blijven er altijd cementresten achter op het oppervlak en/of in de poriën. Zelfs wanneer deze resten onzichtbaar zijn moeten ze verwijderd worden omdat ze het onderhoud van het oppervlak bemoeilijken.

  • Keramische tegels

  • Natuursteen

    • Zuurgevoelige steensoorten zoals marmer, witsteen, blauwe hardsteen, vooral met gepolijste en fijngeslepen oppervlakken, kunnen NIET met zure reinigers behandeld worden. In dergelijk geval; breng Boscobello natuursteen krachtreiniger ruim en onverdund aan en laat het ca. 15 minuten inwerken. Schrob daarna het oppervlak met een zachte pad om de resten te verwijderen zonder agressief te schuren.

    • Zuurbestendige natuursteen zoals graniet, kwartsiet, leisteen en zandsteen, gebruik Lithofin MN Cementsluierverwijderaar.
    • Lithofin MN Cementsluierverwijderaar verwijdert ook roest en roestverkleuringen en voorkomt de vorming van nieuwe roestverkleuringen in ijzerhoudend gesteente.

 

Gebruiksklare voegmortels en flexmortels (enkel in combinatie met keramische tegels)

 

Deze voegseltypes bevatten vaak een hoog percentage kunststoffen of synthetische stoffen. Deze kunststofresten vormen meestal een taaie waas op het oppervlak.

Reinig de vloer met Boscobello keramische cementsluierverwijderaar. Daarna intensief schrobben en afspoelen na 5 minuten.

Als er daarna toch een waas achterblijft op het oppervlak, breng dan Boscobello keramische krachtreiniger ruim aan, onverdund inschrobben, en dan 15 minuten laten inwerken.

Breng dan onverdunde cementsluierverwijderaar aan, inschrobben en 10 minuten laten inwerken. NIET laten opdrogen! Dan opnieuw schrobben en het vuile water opzuigen met een waterzuiger. Daarna 2 maal grondig naspoelen.

 

Epoxyharsresten (enkel in combinatie met keramische tegels)

Eens volledig uitgehard is dit voegtype zeer hard en zuurbestendig. Het is daarom van belang om dit voegsel met zorg te verwerken en het oppervlak zo goed mogelijk schoon te maken bij na verwerking. Lichte oppervlaktesluiers kunnen als volgt verwijderd worden:

  • binnen 24 uur: breng Boscobello keramische krachtreiniger onverdund aan en laat ca. 30 minuten inwerken. Daarna schrobben en afspoelen met water.
  • na 24 uur: Lithofin Resin-EX ruim aanbrengen, ca. 20 tot 60 minuten laten inwerken, schrobben en dan verwijderen van het oppervlak. Op meer hardnekkige resten de behandeling herhalen met langere inwerktijd, meerdere uren indien noodzakelijk. Belangrijk: na het inwerken met veel water afspoelen. Opgelet: Gebruik Lithofin Resin-EX niet op zuurgevoelige oppervlakken.

Door het nareinigen met verdunde Boscobello keramische krachtreiniger zijn de resten makkelijker verwijderbaar.

Bij poreus en zuigend voegwerk het product max. 30 minuten laten inwerken en met Boscobello natuursteen krachtreiniger verdund 1:10 afborstelen en naspoelen.

 

Silicone voegen

Resten van elastische silicone voegen op keramische tegels en natuursteen kunnen verwijderd worden met Lithofin LÖSEFIX. Ruim en onverdund aanbrengen meerdere uren laten inwerken. De resten zwellen op en kunnen dan mechanisch verwijderd worden met een spatel, een scheermesje of een harde pad.

In geval van randzoneverkleuring in de tegel, veroorzaakte door ongeschikte siliconen, moet de voeg uitgesneden worden. Breng daarna Lithofin OIL-EX met een spatel in de voeg en op de tegel aan en dek af met folie. Verwijder de folie na één dag en verwijder dan de resterende witte poeder met een droge schrobborstel en/of een stofzuiger. Laat vervolgens meerdere dagen drogen en desgevallend de behandeling herhalen. Breng een nieuwe siliconevoeg aan nadat de de verkleuring volledig verwijderd is.