Mozaïek op papier

Mozaïek op papier: Waar moet u op letten?

Bij het plaatsen van Mozaïek op papier volgt u dezelfde voorbereidingsstappen als bij het plaatsen van mozaïek op net. Vanaf de plaatsing zijn er andere stappen die men moet volgen. Deze worden hieronder beschreven.

1| Plaatsen van de mozaïek

Om het plaatsingsproces te vergemakkelijken bekijkt u beste eerst zorgvuldig het papier dat op de mozaïeken bevestigd is. Deze achterkant bevat lijnen die steeds in dezelfde richting geplaatst moeten worden. Voor de wanden plaatst u de lijnen best verticaal. De vellen worden vervolgens rechtstreeks op het kleefcement geplaatst. Zorg ervoor dat de spaties tussen de vellen steeds even groot zijn, de kloof tussen de vellen moet uniform zijn om een geheel harmonisch effect te creëren.

Plaatsen van de mozaïek

Tijdens het plaatsen van de mozaïekvellen drukt u deze steeds stevig aan met behulp van de rubberen voegspaan van Bisazza. Daarna kunnen ze gladgestreken worden met het truweel, om zo de mozaïeken stevig in de lijm te drukken en om een gladde afwerking te creëren.

Plaatsen van de mozaïek

2| Het papier verwijderen van de mozaïekvellen

Bij het verwijderen van het papier van de mozaïekvellen, veegt u herhaaldelijk met een vochtige spons over het papier. Het papier zal wak worden en beginnen loskomen.

Het papier verwijderen van de mozaïekvellen

Het papier verwijderen van de mozaïekvellen

Trek vervolgens het papier er heel langzaam en voorzichtig af, aangezien op deze moment de lijm nog steeds vers is. Het papier wordt altijd in een diagonale richting verwijderd, van onderaan te beginnen. Zorg ervoor dat de mozaïekvellen niet verschuiven tijdens het verwijderen van het papier.

Het papier verwijderen van de mozaïekvellen

3| Corrigeren van voegen

Tijdens het plaatsen, voordat de lijm uitgehard is, is er nog altijd tijd om de kloof tussen de opeenvolgende bladen te verbeteren met behulp van het Bisazza truweel. Op die manier wordt er uniformiteit gecreëerd tussen de verschillende mozaïekvellen. Na het corrigeren van de vellen laat u de mozaïeken 24 uur rusten.

Dit is één van de meest delicate stappen tijdens het plaatsen van de mozaïekvellen op papier.

Corrigeren van voegen

4| Voorbereiding van het voegen

De volgende dag gebruikt u een mes om de lijmresten die ontsnapt zijn te verwijderen.

Voorbereiding van het voegen

Daarna wast u de mozaïeken met een spons die bevochtigd is met lauw water, om zo de resterende lijm van het papier te verwijderen. Indien het residu niet volledig verwijderd is, verschijnen er gele vlekken na het voegen.

Herhaal het proces zo veel als nodig totdat alle mozaïekvellen perfect schoon zijn. Wees steeds voorzichtig, zodat er geen water in de voegen terechtkomt.

Nu kan u net zoals bij de mozaïeken op net geplaatst beginnen voegen. Na het voegen worden ook deze mozaïeken gereinigd.

Voorbereiding van het voegen